Selâhaddin'in Haçlılar'a ve Mısır'a Komşu Ülkelere Seferleri, Yemen'in Zaptı

NZR
52.53₺
Çekimlerim
49
Selâhaddin'in Haçlılar'a ve Mısır'a Komşu Ülkelere Seferleri, Yemen'in Zaptı

Nizore6.jpg

Haçlı-Bizans donanmasının Dimyat önünde başarısızlığa uğramasından sonra taarruz sırası kendine gelen Selahaddin 1170 tarihinde Ariş istikametinden Kudüs Haçlı Krallığı topraklarına bir saldırı düzenlemiştir.

8-13 Aralık günleri arasında Gazze şehrini, ardından da Remle'yi yağmalayıp hızla geri çekilmiş, daha sonra birleştirilebilir parçalar halinde prefabrik gemiler inşa ettirip, bunları Süveyş'te faaliyete geçirerek Haçlılar'ın Kızıldeniz'deki tek kapıları olan Eyle Kalesi'ni ele geçirdi; buraya kuvvet yerleştirdi.

Mart 1171 tarihinde Kahire'ye döndükten sonra da Nûreddin'in, Mısır'dan, kendinin Şam'dan Kerek-Şevbek Prinkepsliği'ne ortak bir sefer yapmaları için anlaştılar.
Eylül-Kasım aylarında Selahaddin Şevbek'e, Nûreddin Kerek'e hücum ederek bunu gerçekleştirdiler. Ancak Amaury'nin Mısır'a doğru yürümesi üzerine Selâhaddin Nûreddin ile buluşamadan Kahire'ye döndü.

Bu olay İbnü'l-Esir gibi Zengiler yanlısı bazı tarihçiler tarafından aralarının açılmasına sebep gösterilir. Bu sırada Nüreddin'in kâtibi olan İmâdüddin el-Kâtib ise böyle bir şeyden söz etmez. Selâhaddin Fâtımî hilâfetini kaldırdıktan sonra 1 Nisan 1173 tarihinde Nureddin'e götürülecek hediyelerle beraber yeni bir Kerek-Şevbek seferine çıktı.

Bu sırada Nüreddin kuzeydeydi. Selahaddin Kerek-Şevbek bölgesinde Frenkler'e yardım eden Araplar'ı düzene koyduktan sonra hediyeleri Dımaşk'a gönderdi; babasının ölümü dolayısıyla da Kahire'ye döndü. Bu arada Mısır'a komsu İslam ülkelerine de seferler düzenleyen Selahaddin, kardeşi Turan Şah1173 yılında Kuzey Sudan'a gönderdi. Dunkula'ya kadar giden Turan Şah Kahire'ye döndükten sonra da hemen ardından kara ve deniz kuvvetleriyle Yemen'e hareket etti; Hicaz ve Yemen'i kontrolů altına aldı (1174).

Böylece Yemen'de uzun sürecek Türk hakimiyeti devri başladı. Yine 1173 yılında Takıyyüddin ömer b. Şahinşah b. Eyyüb'ün da Trablusgarp'a sefer yapması kararlaştırılmıştı. Ancak onun yerine Memlükü Şerefeddin Karakuş küçük bir birliğin başında Barka'ya kadar gitti ve sonraki yıllarda da Trablusgarp'ı ve Tunus'un bir kısmını zapt etti.
Ona bazı önemli kumandanlar katıldı.

Batıya giden bu Oğuzlar daha sonra Muvahhidler'in hizmetine girdiler. Bundan sonra Muvahhidler ordusunda Oğuzlar'dan meydana gelen bir birlik bulunmaya devam etti.
Karakuş ise 1210 yılında Fizan'da Mülessemler tarafından öldürüldü.
Bu Oğuzlar Kuzey Afrika tarihinde günümüze kadar uzanan hatıralar bıraktılar. Halen Trablusgarp'ta Kırkarş (Karakuş) adlı bir mahalle bulunmaktadır. Görüldüğü gibi Mısır'ın fethi Nûreddin'in devletine büyük avantaj sağlamıştı. Onun naibi sıfatıyla Selâhaddin Yemen, Hicaz, Libya gibi yerlere el atmış ve devletin ağırlık merkezi Mısır'a kaymıştı.

İyi Forumlar 🌿
Yakında çok daha zevkle okuyacağınız tarih makaleleri birakacam buraya😉

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 9 Gün
NZR
26.55₺
Çekimlerim
0
1500 yıllık bir tarihe sahip milletin evladıyız diye boşuna gurur duymuyoruz. Tarihi çok seviyorum oldum olası. Selahaddin Eyyubi, Eyyubi hanedanının kurucusu olduğunu biliyorum. Kutsal toprakları Haçlılardan geri almak için büyük bir ordu kurduğunu ve kendisinin komutanı olduğu ordusuyla beraber Hittin Muharebesi'yle Kudüs’ü fethettiği biliyorum. Fotoğraflara baktığımızda görüyoruz ne kadar heybetli cesur yürekli efsane bir komutan olduğunu. Gerçi Tarihimiz böyle efsaneler ile dolu Kanuni Sultan Süleyman Han, Fatih Sultan Mehmet Han, Yavuz Sultan Selim Han gibi Allah onlara da ne güzel kaderler yazmış nasip etmiş bizlere de onların torunu olmayı nasip etmiş şükürler olsun. Kaç fetih Kaç şehit birlikte yazmış tarihi..

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 9 Gün
NZR
21.74₺
Çekimlerim
0
Tarihimizi okumayı çok seviyorum çünkü atalarımızın yigitliklerini mertliklerini duymak beni çok gururlandırıyor biz Türk'üz Allaha şükürler olsunki böyle şanlı bie tarihimiz var umarım eski bizligimize tez zamanda döneriz ne mutlu türküm diyeneeeeeeeeee