NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 5 Gün
NZR
40.12₺
Çekimlerim
0
Nizore3.png
Son dönemde hayatımıza aniden giren şeylerin arasına eklenen bu kripto paralar ile kazanç sağlamanın dini açıdan hükmü nedir?

Birçok hocanın net cevap vermediği diyanetin aylar sonra açıklama yaptığı bu paralarla kazanç elde etmek karışık bir durum gibi gözüküyor. Bana kalırsa paranın döndüğü yer sanal olması altın ile karşılaştırılacak bir şey değil. Ayrıca saniyede kuruş lira değil binlerin on binlerin oynadığı bir sistemde bu kadar kolay kazanç elde etmek çok tatmin edici görünse de bir yandan da acaba Helal mi dedirtiyor.
İnsanların aniden bu işe girmesi evini arabasını taşınmaz birçok mal varlığını buna bağlaması ve işin sonunda zarar edince intihar etmesi batması psikolojik çöküntüsü bu da işin diğer cabası. Hem kazanma garantisi olmadığını bildiğin şeye güvenmek ve kaybedince de başvuracak şikayet edecek param nerede diyecek yerinin olmaması. Bunun sonucunda da girilen tripler.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 4 Gün
NZR
39.29₺
Çekimlerim
0
Kripto varlıkların caiz olabilmesi için arkasında bir garantör olması gerekir nasıl Türk lirasının arkasında Türkiye cumhuriyeti devleti varsa kripto varlıklarında arkasında bir garantör olmalı bu şekilde olursa ve merkeziyetsiz olmazsa kripto varlıklar için caiz denilebilir. İslamiyete mal varlığının korunması kanuna göre bu şekilde düşünüyorum.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 5 Gün
NZR
42.86₺
Çekimlerim
0
Bu sanal gerçeklikten ciddi paralar kazanıyor olmak bu gerçeği değiştirmez. Hırslar kazandıkça ya da kaybettikçe daha da artar. Ego, kendisini kendisi yapanlar dışında hiçbir şeye inanmak istemez. Dini kurullar üst ve alt coinlerin belirli bir düzenleme gelmeden caiz olmayacağı fikrinde. Evet 1000 dolar saatler içerisinde 7000 olabiliyor harika, tahriktar bir kazanç ama doğru bir kazanç değil.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 4 Gün
NZR
20.83₺
Çekimlerim
0
Ben caiz olduğunu düşünmüyorum.Su yüzden düşünmüyorum şimdi yatırdığın paranın gitme gibi bir şansı olduğu için zaten akla böyle bir şey geliyor.Cunku şansa bırakmış gibi oluyoruz.Ama aslında öyle değil bitcoin i surekli takip etmek gerekiyor tüm coinleri de takip ediceksin tabiki.Ve ne zaman yukselcek düşecek bunun olayını kavraman gerekiyor.Bu yüzden caiz olduğunu düşünmüyorum.

koreliabi

Körelmiş kalem yoktur ama körelmiş kılıç çoktur..!
NZR
94.33₺
Çekimlerim
149
Kripto paralar benim nazarımda birer yatırım aracı oldukları için son derece caiz olduklarını düşünüyorum. Şöyle ki; altın alıp satan bir Müslüman nasıl bu işi ticaret olarak helal yoldan yapıyorsa kripto para olayı da aynen bu tarzda bir ticarettir. Netice olarak; bünyesinde kazanç ve kayıp barındıran bir olgudur. Altın neyse kripto para da odur. Nasıl ki değerlenecek umuduyla altın alıp değer kaybetme ihtimalini de göze alabiliyorsak bu da onunla aynı olay. Sadece bunun haram olabileceğini düşündüren şey ortada alınıp satılacak bir maddi değerin olmadığı gibi yanlış bir inanış. Hâlbuki kripto paraların maddi olgusunu inkar etmek gözle görülüp elle tutulamayan her şeyi inkar etmek gibidir ki bu Allah’ın da felsefi olarak kabulünü inkar gibidir. Bugün elimizle tutup gözümüzle göremesek de internet dediğimiz olgunun varlığını ve veri tabanlarının oluşumunu biliyoruz. Kripto paralar da bu veri tabanlarında işlem gören bir değer. Bir ülkenin parasını alıp satmakla eşdeğer bir olaydır kripto para alıp satmak. Farz et ki internet bir ülke ve bu da onun parası. Dolar alıp satmakla bir farkı yok bunun alınıp satılmasının. İşin caiz olmayan tarafı ne diye sorarsanız borsalarda yapılan kaldıraçlı işlemler diyebilirim. Bazı borsalarda kaldıraçlı işlemler yaparken düşük de olsa faiz ödenerek borç alınarak işlem yapılıyor ve kazanç ya da zarar evresinden sonra bu faiz ödenip sistemden çıkış yapılıyor. Dinimizde faizin her türlüsünün haram olduğunu dikkate alırsak kripto paralar ile yatırım yapmak ya da kazanç sağlamak caiz olsa da kaldıraçlı işlemlere girerken faizli kaldıraç borcu alınması caiz değildir. Buna bakarak kripto paralara caiz değil diyemezsiniz. Sadece bunlar benim görüşlerim tabi ki fakat İslam âlimleri bu konuda ne derler bilemem. İslam mantık dinidir ve mantığını kullanan herkes bu soruyu cevaplayabilir. Zaten bu soruyu çözecek kadar mantığa sahip değilseniz sakın ha sakın kripto para piyasasına girmeyin derim çünkü kripto paralar daha fazla mantık gerektiren bir yatırım aracıdır. Boğulup gidersiniz o denizde.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 6 Gün
NZR
45.22₺
Çekimlerim
50
Kripto para caiz mi değil mi bende çok araştırdım arkadaşlar ama para yanı yatırım yapılan yer neresi? Öncelikle o yatırım yaptığınız coinin amaçlı nedir örneğin ben hologramlarda yatırım yapmıştım bir ag yapısı internet yapısı. Eğer içeriğini araştırmadan başka bir coine yatırım yapsaydım ve onun amacı mesela şaka coini olsaydi nereye neden yatırım yaptığı belli olmayan amacı olmayan o zaman dinen hoş olmadı fikrimce. Ama bizim toplumumuz ne yapıyor altin dolar Euro neden alıyor kimse parası aynı kalsın diye almıyor neticede herkes uç beş birikir mi ilerde değerlenir mi diye alıyor o zaman kripto para neden caiz mi değil mi diye soruluyor ? Kripto parada kumar gibi mi soruları da geliyor altin da öyle iniyor çıkıyor hep kazandırmıyor ki altin uzun vaade de kazanırsın evet kripto para da Öyke değil mi biraz da toplum olarak abartıyoruz böyle şeyleri fikrimce yanı

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 2 Gün
NZR
8.04₺
Çekimlerim
0
Son dönemde hayatımıza aniden giren şeylerin arasına eklenen bu kripto paralar ile kazanç sağlamanın dini açıdan hükmü nedir?

Birçok hocanın net cevap vermediği diyanetin aylar sonra açıklama yaptığı bu paralarla kazanç elde etmek karışık bir durum gibi gözüküyor. Bana kalırsa paranın döndüğü yer sanal olması altın ile karşılaştırılacak bir şey değil. Ayrıca saniyede kuruş lira değil binlerin on binlerin oynadığı bir sistemde bu kadar kolay kazanç elde etmek çok tatmin edici görünse de bir yandan da acaba Helal mi dedirtiyor.
İnsanların aniden bu işe girmesi evini arabasını taşınmaz birçok mal varlığını buna bağlaması ve işin sonunda zarar edince intihar etmesi batması psikolojik çöküntüsü bu da işin diğer cabası. Hem kazanma garantisi olmadığını bildiğin şeye güvenmek ve kaybedince de başvuracak şikayet edecek param nerede diyecek yerinin olmaması. Bunun sonucunda da girilen tripler.

Beğen Alıntı