Mülkiyet Haklarının Korunması
Taşınmaz edinimi esnasında karşılaşılan mülkiyet uyuşmazlıkları, yatırımcıların en sık yaşadığı teknik aksaklıklar arasında yer alır. Özellikle tapu sicil kayıtlarında yer alan şerhler, beyanlar veya irtifak hakları, mülkün ticari değerini doğrudan kısıtlayan unsurlardır. Bu durumun çözümü, devir işlemleri öncesinde yapılan kapsamlı hukuki inceleme sürecinden geçer.
İnceleme ve Denetim Adımları
Satın alma kararı öncesinde uygulanan denetim mekanizmaları, ileride yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenmesi noktasında kritik rol oynar. Yatırımcıların izlemesi önerilen adımlar şunlardır:
- Tapu kütüğündeki kısıtlamalar: Taşınmaz üzerinde bulunan haciz, ipotek veya aile konutu şerhi gibi kısıtlamaların belediye ve tapu dairesi üzerinden detaylı sorgulanması gerekir.
- İmar durumu uyumu: Binanın mevcut yapısı ile ruhsat projelerinin çelişmesi, satış sonrası tazminat süreçlerini tetikleyen en yaygın hatadır.
- Belediye rayiç bedeli: Vergi planlaması açısından, alım satım beyanının gerçek değerler üzerinden yapılması, ileride oluşacak vergi cezalarını engeller.
Hatalı Yatırımın İptal Süreçleri
Yanlış bilgilendirme veya eksik inceleme neticesinde edinilen problemli gayrimenkullerde, alıcıların
tazminat talep etme hakları saklıdır. Bu aşamada, noter onaylı satış vaadi sözleşmelerinin varlığı, hukuki süreçlerde kanıt niteliği taşır. Yatırımın korunması, belgelendirme süreçlerinin titizlikle yürütülmesine bağlıdır.