BİLGİ Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan talimat: Bin yeni market açılacak

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 14 Gün
NZR
27.98₺
Çekimlerim
50
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatifi'nden market alışverişi yaptı. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Tarım Kredi Kooperatifleri'mizin

gördüğünüz gibi buradaki market gerçekten çeşitli ürünler noktasında, kalite noktasında, fiyatlar noktasında gayet uygun. Gerçekten vatandaşlarımızın kesesine uygun

fiyatların uygulandığı bir yer. Bunların süratle çoğaltılması noktasında Tarım Kredi Kooperatifleri'ne verdiğimiz talimatlar var. Tabii süratle 500 metre kareden olmak üzere

Türkiye genelinde ilk etapta bin kadar bu tür marketlerin yapılması talimatını verdik. Bunları süratle çoğaltacağız." dedi.

hgb

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 12 Gün
NZR
2.70₺
Çekimlerim
0
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatifi'nden market alışverişi yaptı. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Tarım Kredi Kooperatifleri'mizin

gördüğünüz gibi buradaki market gerçekten çeşitli ürünler noktasında, kalite noktasında, fiyatlar noktasında gayet uygun. Gerçekten vatandaşlarımızın kesesine uygun

fiyatların uygulandığı bir yer. Bunların süratle çoğaltılması noktasında Tarım Kredi Kooperatifleri'ne verdiğimiz talimatlar var. Tabii süratle 500 metre kareden olmak üzere

Türkiye genelinde ilk etapta bin kadar bu tür marketlerin yapılması talimatını verdik. Bunları süratle çoğaltacağız." dedi.
Yani zarar katlanacak. Mevcut marketler 2019 ve 2020de zararbetmiş üstelik çok da ucuz değil.

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 11 Gün
NZR
17.38₺
Çekimlerim
50
tarım kooperatif marketleri çiftçinin elinde kalan ürünleri alıyor genelde. iyi ürünler hep yurtdışına gider, ortalaması türkiye'de özel şirketler satın alır, kötü olanları da işte devlete satılır. bunun en büyük örneği çaykur zaten. en kaliteli çayları yurtdışına yolluyorlar, ortalama ve kötü kalite çaylar türkiyeye satılıyor.

bir diğer konu ise bu büyük marketlerin kar marjları. açın bakın borsadan basitçe. murat ülker de açıkladı zaten geçenlerde. şok marketinin karı %1.5 falan. 100 liralık alışveriş yapınca 1.5 lira kar elde ediyor şok. adam da buna itiraz ediyor zaten benim kar marjım yok daha ne düşüreyim diyor.

tarım kooperatifin vasat seviyedeki malları da büyük ihtimal zararına satılacak ve o zararına yapılan satış bizlerin vergisinden ödenecektir. yine murat ülker geçen gün açıkladı, adamlar sadece geçen yıl domates'den 30 milyon tl mi ne zarar elde etmişler.

ayrıca bu fikri veren cumhurbaşkanı danışmanının kafa yapısını çok merak ediyorum :D

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 12 Gün
NZR
9.47₺
Çekimlerim
50
Açıkçası bu konu çok tartışmalı bir alanda yer almaktadır. Konunun iktisadi ve siyasi yönden yorumlanabileceğini vurgulamak isterim. Hem siyaset bilimi ve hem de işletme bilimi üzerine eğitim almış bir varlık olarak bu konudaki düşüncelerimi ana hatlarıyla paylaşma isterim.

İlk olarak, benim nezdimde bugün için ülke ekonomisi dış etkenlerden ve gelişmelerden bağımsız olarak temel sorunlar içerisindedir ve bana göre iyi yönetilememektedir. Bu konuda şüpheler ve itirazları olanlar için uzun ve ikna edici açıklamalar sunabilirim. İkinci olarak, siyasi beka açısından iktidarın mevcut ekonomik sorunlar ile boğuşan taban seçmenine yönelik olarak çözüm sunması zorunluluğu söz konusudur.

Enflasyonist baskı ve diğer temel ekonomik sorunlar ile ilgisi olmadığını düşündüğüm bir girişimdir benim gözümde.

Son olarak, karma ekonomiyi savunan birisi olarak devletin yıllar önce adımlarını attığı KİT ve KİK kapsamında ülkemizin acil çözümler üretmesi gerekmektedir. Çünkü, dünyanın en önemli ve öncü serbest piyasa ekonomisine sahip olan ABD'de kamunun ekonomideki payını biliyor musunuz?