BES Portföy Yönetiminde Aktif ve Pasif Fon Stratejileri

BES Portföy Yönetiminde Aktif ve Pasif Fon Stratejileri

0 19
Konular
3,405
Ticaret
0 / 0 / 0
NZR
611.36₺
Çekimlerim
0
Ticaret puanı: 0 / 0 / 0

Fon Yönetim Felsefeleri​

Bireysel birikimlerini değerlendiren katılımcılar, fon dağılımlarını belirlerken genellikle iki ana yaklaşım arasında kalır. Aktif yönetim, portföy yöneticisinin piyasa öngörüleri doğrultusunda varlık ağırlıklarını sürekli değiştirmesini kapsar. Pasif yönetim ise belirli bir endeksin performansını birebir yansıtmayı amaçlar.

Aktif Yönetimin Artıları ve Eksileri​

• Avantaj: Piyasadaki fırsatları değerlendirerek endeks üzeri getiri potansiyeli sunar.
  • Dezavantaj: Yönetim ücretleri daha maliyetli olabilir ve hatalı öngörüler düşüşe sebebiyet verebilir.

Pasif Yönetimin Artıları ve Eksileri​

• Avantaj: Düşük gider kesintileri sayesinde uzun vadede maliyet avantajı sağlar.
  • Dezavantaj: Piyasa düşüşlerinde endeksle beraber kayıp yaşanması kaçınılmazdır.

Karar Aşaması ve Devlet Katkısı​

Katılımcıların, fon seçimi yaparken risk algılarını doğru saptamaları önem taşır. Devlet katkısının değerlendirildiği faizsiz veya standart enstrümanlar, genellikle muhafazakâr yatırımcılar için güvenli liman işlevi görür. Erken ayrılma durumunda devlet katkısı hak ediş süreleri ve vergi kesintileri, toplam birikim üzerinde etkili olan kritik değişkenlerdir. Her iki yaklaşım da piyasa şartlarına göre farklı zaman dilimlerinde performans üstünlüğü gösterebilir. Dolayısıyla portföy çeşitlendirmesi, tek bir yönteme saplanıp kalmaktan daha işlevseldir.

Konuyu toplam 0 kişi okuyor. (0 kayıtlı üye ve 0 misafir)

Anasayfa Giriş Yap Kayıt Ol