Likit Fonlarda Beklenmedik Getiri Kayıpları
Bireysel birikimlerini yönetenler, düşük risk seviyesine sahip olan fonlarda zaman zaman hedeflenen verimin altında sonuçlarla karşılaşabilirler. Bu durum, fon yöneticisinin tercihlerinden ziyade, tercih edilen fonun komisyon kesintileri veya yönetim giderleri ile ilişkilidir. Özellikle günlük bazda hesaplanan net getiri oranları, brüt kazançtan düşülen yönetim masrafları neticesinde eriyebilir.
Dikkat Edilmesi Gereken Temel Unsurlar
Fon performansı değerlendirilirken sadece yıllık nominal getiriye bakmak yerine aşağıdaki hususlar göz önünde tutulmalıdır:
- Toplam Gider Oranı: Fonun işletilmesi için kesilen tutarların net kâr marjına etkisi.
- Alım-Satım Saatleri: Emirlere uygulanan valör farklılıkları nedeniyle yaşanan süre kaybı.
- Stopaj Oranları: Kazanç üzerinden kesilen vergilerin net getiriye yansıması.
Çözüm Odaklı Stratejiler
Getiri kaybını azaltmak için fon tercihlerinde
yönetim ücreti düşük olan alternatifler incelenmelidir. Aynı zamanda, banka uygulamaları üzerinden fonun geçmiş dönemlere ait
net getirilerini karşılaştırmalı tablolarla incelemek, gizli maliyetlerin ortaya çıkarılmasını sağlar. Günlük değişimleri takip etmek, fon içindeki bileşenlerin güncel durumuna dair fikir edinmeye yardımcı olur. Bilinçli bir seçim süreci, sermayenin enflasyon karşısında değerini korumasına katkı sağlar.