Fight Club (Dövüş Kulübü)

5.00 Oylama
1 Değerlendirme

Fight Club (Dövüş Kulübü)

2 48

Moderator
Moderator
Konular
183
Ticaret
0 / 0 / 0
NZR
123.73₺
Çekimlerim
0
Ticaret puanı: 0 / 0 / 0
Tür: Psikolojik Gerilim, Kara Komedi, Dram

Görsel Atmosfer: David Fincher’ın imzasını taşıyan yüksek kontrastlı yeşil ve sarı tonlar, kirli ve loş ışıklandırmalar, uykusuzluktan çökmüş göz altları, brütalist ve köhne binalar ile kapitalizmin parlak vitrinleri arasındaki tekinsiz tezat.

---

Filmin Konusu

İsmini asla öğrenemediğimiz Anlatıcı, büyük bir otomotiv şirketinde kaza inceleme uzmanı olarak çalışan, kronik uykusuzluk (insomnia) hastası, sıradan bir beyaz yakalıdır. Hayatı; mobilya kataloglarından evine eşya seçmek, uykusuzluğunu bastırmak için kanser destek gruplarına katılmak ve monoton bir tüketim çılgınlığının içinde kaybolmaktan ibarettir.

Bir iş seyahati dönüşü uçakta Tyler Durden adında, son derece fit ve karizmatik, kırmızı deri ceketi ve özgüveniyle dikkat çeken sıra dışı bir sabun satıcısıyla tanışır. Anlatıcı eve döndüğünde, tüm eşyalarıyla dolu olan lüks dairesinin açıklanamayan bir patlamayla havaya uçtuğunu görür. Gidecek hiçbir yeri kalmayınca Tyler’ı arar. Bir barda içtikten sonra Tyler, Anlatıcı’dan garip bir istekte bulunur: "Bana tüm gücünle vurmanı istiyorum."

Bir otoparkta yumruk yumruğa kavga eden ikili, bu fiziksel acının kendilerini modern dünyanın uyuşukluğundan uyandırdığını fark eder. Bu kavgalar kısa sürede bar bodrumlarında toplanan, sistemin kölesi olmuş erkeklerin katıldığı gizli bir organizasyona, yani "Dövüş Kulübü"ne dönüşür. Ancak Tyler’ın vizyonu sadece dövüşmekle sınırlı değildir. Kulüp, zamanla tüketim toplumunu ve küresel finans sistemini kökten çökertmeyi hedefleyen, "Kargaşa Projesi" (Project Mayhem) adında yeraltı bir anarşist siber-terör örgütüne evrilecektir.

---

Karakterler ve Oyuncu Kadrosu

* Anlatıcı (Edward Norton): Modern sistemin içinde ruhunu kaybetmiş, uykusuzluk ve kimlik bunalımı arasında sıkışıp kalmış sıradan beyaz yakalı.
* Tyler Durden (Brad Pitt): Anlatıcı'nın olmak istediği her şey olan; fit fiziği, tavizsiz felsefesi ve yıkıcı karizmasıyla sistemi içeriden yıkmaya kararlı kaos lideri.
* Marla Singer (Helena Bonham Carter): Destek gruplarında Anlatıcı'nın karşısına çıkan, sigara dumanlarının arkasına gizlenmiş tekinsiz, nihilist ve yaralı kadın.

---

Akılda Kalan Sahne

Filmin finalinde Anlatıcı ve Marla, gökdelenlerin tepesindeki bir ofiste el ele tutuşurlar. Kargaşa Projesi'nin yerleştirdiği bombalar devreye girerken, pencerelerin dışındaki devasa finans merkezleri ve banka binaları birer birer havaya uçar ve toz bulutu halinde aşağı çöker. Arka planda Pixies’in "Where Is My Mind?" şarkısı çalarken, tüm kredi ve borç kayıtlarının silindiği o an, sinema tarihinin en ikonik ve estetik kaos sahnelerinden biridir.

---

Sinema Eleştirmeni Notu
Fight Club, 90'ların sonunda tüketim çılgınlığına ve modern insanın yabancılaşmasına indirilmiş en sert ve en zeki sinematografik yumruktur. David Fincher, izleyiciyi ana karakterin parçalanmış zihninde bir labirente sokarken, 'Sahip olduğun şeyler gün gelir sana sahip olur' felsefesini görsel bir şölene dönüştürüyor. Brad Pitt ve Edward Norton’ın muazzam ekran uyumu, filmi sadece bir kült yapım değil, sistem karşıtı sinemanın zamansız bir başyapıtı haline getiriyor.

Konular
3,405
Ticaret
0 / 0 / 0
NZR
611.36₺
Çekimlerim
0
Hocam açıkçası film bayağı efsane kabul ama bence sadece kapitalizm eleştirisi olarak görmek biraz yüzeysel kalıyor. Asıl olay bence insanın kendi içindeki o boşluğu doldurma çabası ve kimlik arayışı. Tyler Durden karakteri cidden çok ikonik olsa da izlerken bazen biraz fazla abartıldığını düşünüyorum.

Moderator
Moderator
Konular
183
Ticaret
0 / 0 / 0
NZR
123.73₺
Çekimlerim
0
Film sürprizlerle dolu. Açıkçası karakterlerin yansıtılması mükemmel olduğundan bu kadar çok tuttu film.
Tabiki kadro ve senaryonun da katkısı var

Konuyu toplam 1 kişi okuyor. (0 kayıtlı üye ve 1 misafir)

Anasayfa Giriş Yap Kayıt Ol